3 løsninger til at undgå for høje temperaturer i dine køle- og frostrum

Skrevet af Jesper Deleuran Larsen - 21 Marts - 2020

Læsetid: 5-10 minutter

De fleste køkkenchefer eller kvalitetsansvarlige kender det godt. Så snart der bliver travlt løber personalet ind og ud af køle- og frostrummene. Det koster både ekstra energi for at holde temperaturen og det kan påvirke de madvarer, som befinder sig derinde. Alt imens man kan komme i problemer, hvis der kommer tilsyn og der måles en for høj temperatur!

Derfor har jeg skrevet dette blogindlæg, for at give dig nogle tips og tricks til, hvordan du kan holde temperaturen nede i dine køle- og frostrum.

Jeg har skrevet om følgende 3 løsninger:

Adfærdsændringer

Blændelgardiner

Lufttæppe

Lad os komme i gang!

Adfærdsændringer

Jo mindre døren er åben, jo mindre kulde trækker ud! Den billigste løsning for at holde døren mere lukket er at træne dit personale i at ændre adfærd, når de færdes i dine køle- og frostrum. Det koster ikke noget, andet end tid og lidt planlægning.

Faste processer og procedurer
Lad os sige, du skal have fyldt en morgenbuffet op, før du åbner. Mange varer skal bæres ind og gøres klar. Klargør en seddel med alle de ting, som skal tages ud af kølerummet, laminér den og giv den til personalet.

På den måde er der ingen tvivl om, hvad der skal tages ud og gøres klar. Det er altid at foretrække at have faste procedurer og processer, selvom personalet måske godt kan huske, hvad der skal tages ud. Det eliminerer tvivl, og så er det desuden nemt at sætte nye medarbejdere ind i rutinerne.

Så hvis du ikke allerede nu har faste procedurer for, hvad der skal hentes i kølerummet til forskellige situationer, så få styr på det først!

Hold døren lukket så meget som muligt
Nu skal personalet gøre klar til morgenbuffeten. Hvis det drejer sig om mange varer så brug en vogn, som kan tages med ind i kølerummet. Sørg for, at der er hensigtsmæssig påklædning tilgængeligt for personalet. Så kan de nemlig lukke døren til kølerummet imens de fylder varer på vognen.

Dette vil gøre, at der næsten ikke slipper noget kulde ud og arbejdsgangen også vil blive forbedret, da man minimerer, hvor mange gange personalet skal ind og ud.

Ekstra køle- og fryseskabe
Hvis man opdeler sine kølevarer på en smart måde, kan man undgå for meget trafik ind og ud af de store køle- og frostrum. De ting man oftest skal have fat i er bedst at have i køleskabe i stedet for kølerum.

Opdel pladsen til disse til bestemte varer, som du ved bliver brugt ofte. Opdel f.eks. køleskabet, så æblejuice står på øverste hylde, appelsinjuice på midterste hylde og æg på nederste hylde. Sørg for at mærke tydeligt op, hvor tingene skal stå, så personalet ikke fylder varer ind tilfældigt.

En lamineret seddel på lågen med et billede af, hvordan det skal se ud inde i køleskabet er super godt, til at give personalet et visuelt overblik, inden de åbner døren. Når personalet så skal bruge æblejuicen, ved de præcis, hvor den står, og de åbner derfor kun køleskabet i præcis den tid, som der er brug for.

Opsummering

 • Få styr på dine processer. Find ud af, præcis hvilke fødevarer du har brug for, hvornår. Lav vejledninger til dit personale og hæng dem op, så de er synlige.

 • Standardisér dem så meget som muligt. Sørg for, at alle gør det samme, hver gang morgenbuffeten skal fyldes op

 • Visualisér. Mærk op, hvor de forskellige varer skal stå, så alle altid ved, hvor man kan få fat i tingene. Tag f.eks. et billede af dine køle- og fryseskabe inden i, og hæng det op uden på lågen.

 • Disciplin. Uden disciplin fra lederens side falder adfærdsændringer til jorden! Så sæt et godt eksempel og følg op hele tiden.

Bændelgardiner

Du har dem måske allerede, da de er ret almindelige i køkkener og fødevarevirksomheder rundt omkring. Bændelgardiner er egentlig bare brede plaststykker, der hænges op inde bag døren til dit køle- eller frostrum.

Men disse gør, at der slipper mindre kulde ud når døren åbnes, da de minimerer arealet i døråbningen, hvilket betyder, at luftudskiftningen formindskes.

Forud for adfærdsændringer er de den billigste løsning til at minimerer kulde tabet ved døråbninger. De fleste kølefirmaer kan monterer disse relativt billigt, og du kan endda selv gøre det, hvis du er lidt handy.

Fordele

 • Billig løsning

 • Begrænser luftudskiftningen

Ulemper

 • Adgang. Gør adgangen en anelse mere besværlig.

 • Slitage. Gardinerne vil slides og behøve at blive udskiftet på et tidspunkt

Lufttæppe

De fleste kender disse fra indgangspartier til butikker, hvor en kraftig luftstrøm rammer en så snart man træder ind af døren. Denne teknik kan også bruges til køle- og frostrum og skaber en “usynlig dør”, der holder den afkølede luft inde.

Disse er lidt mere omstændige at sætte op, da de kræver en fast forsyning, og du skal have fat i et eksternt firma, der skal installere dem. Det vil kræve en større investering, hvis du har mange køle- eller fryserum.

Fordele

 • Meget effektiv til at holde på den kolde luft

 • Adgangsforhold. Gør ikke passagen ind og ud af rummet, vanskeligere.

Ulemper

 • Ekstra strømforbrug

 • Dyr løsning i forhold til bændelgardiner

Konklusion

Adfærdsændringer er et godt sted at starte, hvis man oplever for høje temperaturer, imens der er fuldt tryk på køkkenet eller produktionen.

Personalet vil formentlig slet ikke have tænkt over, at unødvendig trafik ind og ud påvirker temperaturen så meget. Sæt derfor ind med nogle simple tiltag til at starte med, så personalet bliver bevidste om at holde døren lukket så meget som muligt.

Blændelgardiner og lufttæpper er til steder, hvor man vil gå skridtet videre, eller måske ikke kan undgå mange døråbninger i løbet af dagen.

Uanset hvad, så er Temperaturovervågning af dine køle- og frostrum et første skridt til at finde ud af, hvor og hvornår temperaturen er for høj.

Feedback modtages gerne! Spørgsmål besvares med glæde. Kontakt mig på: jdl@tempbox.dk