Læsetid: 5-10 minutter
Man behøver efterhånden ikke megen argumentation for, at madspild er noget som bør og skal reduceres i fremtiden. Udover at det er godt for miljøet, så er der formentlig rigtig mange kroner at spare, som kan ryge direkte ned på din bundlinje, i stedet for din skraldespand.
Okay, jeg er ikke ansat i et køkken, den eneste rigtige erfaring jeg har i branchen, er fra dengang jeg var opvasker i en bistro som 15 årig. I øvrigt et glimrende arbejde at starte sin karrierer med.
Til gengæld har jeg gennemtrawlet nettet for trends og idéer til, hvordan du kan reducerer madspild i din virksomhed eller køkken! Da jeg på ingen måde er selvudnævnt ekspert så se objektivt på idéerne her og få inspiration til at gøre noget ved madspild.
Tip 1 - Gennemfør en "Affalds Audit"
Det nye sort indenfor branchen ser ud til at være Affalds Audits. Man gennemgår sit affald for at se hvad og hvor meget man smider ud. Det giver vel egentlig god mening at starte her hvis man vil reducerer da man er nødt til at kende omfanget af problemet før man kan gøre noget ved det.
Der er forskellige metoder til hvordan et sådan audit gennemføres og hvilke kategorier man skal inddele sit affald i.
Processen ser ud således
1. Sortér dit affald - Træk i arbejdstøjet, ifør dig plastikhandsker og sorter alt dit affald, fra en eller flere åbningsdage. Sorter i følgende kategorier (tilpas efter dine egne behov)
- Grønt
- Kød og fisk
- Plastik & emballage
- Madaffald fra gæster (hvis det kan deles op fra de andre kategorier)
2. Vej det - Del de forskellige kategorier op i en spand eller en pose og sæt dem på en vægt. Noter herefter hvad de forskellige spande vejer.
3. Analyser data - Kig nøje på hvilke kategorier, som står for den primære del af dit affald. De tungeste kategorier og dem med mest affald, er nok dem som behøver mest opmærksomhed.
4. Årsag og action - Når du har identificeret hvilke områder du vil sætte ind overfor, er det tid til at finde årsagerne så du kan gøre noget ved madspildet! Hvis du f.eks ser, at Kød/Fisk eller Grønt er høj. Kan det være du skal undersøge om personalet der forbereder grønt, kød og fisk er grundige nok, eller om kvaliteten af det kød du får fra dine leverandører er god nok. Er der meget madaffald fra gæsterne kan det være portionerne er for store og skal tilpasses. Smider du meget ud fra frost eller køl, ja så er det nok et spørgsmål om bedre planlægning.
Hele ideén med at sorterer og veje sit affald er, at få fokus på hvor meget mad der spildes og samtidigt komme med en plan for hvordan det kan reduceres.
Tip 2 - Engagér og træn dine medarbejdere
Hvilken bedre måde, at få reduceret dit madspild på, end at involverer dem som har størst indlydelse på netop det?
- Gamification & Synlighed - Hvis man måler sit madspild, f.eks ved at veje affaldet (se første tip) så kunne man sætte et mål og gøre køkkenets fremskridt synlige på et whiteboard. Hvis det lykkedes medarbejderne at opnå målet for madspild, så beløn dem med en tur eller udflugt, kage eller noget helt tredje. Mennesker motiveres af små konkurrencer og gevinster og i kampen mod madspild er der ingen tabere men kun vindere i form af et gladere personale og en bedre bundlinje.
- Udannelse og kurser - Hvis man igangsætter initiativer til at reducerer madspild så sørg for at medarbejderne bliver uddannet korrekt og motiveret til at reducerer madspildet. En god idé er at sende dem på kursus i at reducere madspild. Se f.eks Hotel og Restaurant Skolens, kursus i "Reduktion af madspild" her.
Tip 3 - Organiser dit lager
Man kan komme langt med god organisering i sine kølerum og frostrum. Det handler om disciplin, så sørg for jævnligt, at tjekke op på hvordan det ser ud på hylderne. At have et organiseret lager betyder, at man ikke glemmer fødevare på bagerste hylde, blot for at smide dem ud når det er for sent.
- "FIFO" og opmærkning - Princippet som betyder First In First Out, betyder som ordene indikerer, at du bruger de ældste madvarer først. De fleste holder styr på dette ved, at sætte klistermærker på alle varer med dato på. Sørg for at skriv datoen tydeligt og så stort som muligt.
- Organiser de ældste varer forrest - Træn personalet og dig selv i hele tiden, at placerer de ældste varer forrest på hylderne.
- Opbevar de samme slags varer sammen - Det gør det nemmere for personalet at finde og nemmere at undgå at varer bliver for gamle.
Jeg håber at du fik noget brugbart med fra dette korte indlæg. Om ikke andet, bare et par idéer til hvordan du kan reducere madspild på din arbejdsplads.
Tak fordi du læste med!
Jesper